[layerslider id="11"]

Sibirisk lärk är kvalitet

Sibirisk lärk är kvalitet – om du har rätt sort. För det är skillnad på lärk och lärk.

Det finns olika sorters lärk, exempelvis Europeisk lärk, Japansk lärk, Sibirisk lärk samt olika hybrider. Beroende på var lärkträt har vuxit får du olika kvalitet och hållbarhet. Hos PIF Specialsnickeri köper vi uteslutande Sibirisk läk från Sibirien.

Sibirisk lärk från Sibirien växer i ett kargt klimat med permafrost året om och därför växer lärken väldigt långsamt. Med en tillväxt på några tiondelars millimeter till en millimeter per år behöver den sibiriska lärken upp till 250 år på sig innan den vuxit färdigt och man kan avverka den. När den avverkas har den täta årsringar och tät densitet, vilket ger den dess hållbara kvalitet.

Lärksorter som växer i varmare klimat – exempelvis i Europa – växer fortare än den Sibiriska lärken. På grund av de varmare temperaturerna kan de här lärksorterna ha en tillväxt på 1 till 1,5 centimeter per år, vilket ger glesa årsringar och sämre densitet än hos den Sibiriska lärken. Det gör att man kan avverka de här lärksorterna snabbare än den Sibiriska lärken – redan efter 30-40 år – men det gör också att kvalitén blir sämre.

Att välja en hög kvalitet från början innebär en kostnadsbesparing jämfört med en sämre kvalitet.

Hos PIF sorterar vi ut olika kvalitéer när vi får hem lärkvirket. Läs mer om vår kvalitetssortering här…